Nya nattskenor

Elias har fått nya nattskenor. Dessa skenor är kortare och helt oledade i jämnförelse med dom andra. Vi passade på att beställa nya inne/uteskor + vinterskor när vi ändå var till ortopedteknikern. Vi beställde likadana skor som han hade förra vintern. Inne&ute skorna var på tok för små så dom klämde så att Elias tår blev alldeles knallröda. Stackarn! Vi fick beställa nya och får lämna tillbaka dom andra skorna. Om en månad ska vi åter träffa Elias doktor så vi får se vad hon säger om Elias fossingar den här gången...

Fosterdiagnostik & Ultraljud

Här visar en ultraljuds
bild dubbel sidig klumpfot. Klumpfot upptäcks oftast på rutin ultraljudet i vecka 17-18. I vårat fall missades klumpfoten helt trots att jag gjorde flertalet ultraljud pga min placenta previa (förliggande moderkaka).

Tidigt fostervattenprov ökar risken för klumpfot hos nyfödda barn till cirka 1,6–1,8 procent jämfört med 0,1 procent som rapporterats efter sent fostervattenprov och 0,2 procent som rapporterats efter moderkaksprov via bukväggen. (sbu.se)

Klumpskor - klumpiga skor?



Vi trodde att Elias skulle få ett par fula omoderna skor och att vi kanske skulle bara få ett fåtal skor att välja mellan men när vi var hos ortoped teknikern och han tog fram katalogen med alla skor så log vi. =)

Det fanns en uppsjö av skor att välja mellan. Vi valde dessa bland annat. Han fick ett par vinterskor oxå. Elias blev så fin i skorna=)
Dom var inte så klumpiga heller!


Här i Norrbotten kostar alla skor 300kr oavsett modell och storlek. Det kan variera från landsting till landsting har jag hört. Leveranstiden på skorna är bara 2-3 dagar. Skönt det =)

Ärftlighet och modern klumpfotsbehandling

<
(Bild vänster)
Dr Ignatio Ponseti. Född 1914, Spanien, Menorca..................
Förr opererades 50-75% av alla barn som fötts med klumpfot med omfattande kirurgi, vilket ofta gav överkorrektion av fötterna. Operationen resulterade också ofta i leddestruktion, stelhet och smärta. Av de barn som idag föds med klumpfot får över 85% tillfredsställande med konservativ terapi.


Idiopatisk klumpfot - pes equinovarus adductus congenita - är en medfödd fotdeformitet som uppträder hos i övrigt friska barn. Klumpfot förekommer också i samband med vissa andra sjukdomar så som spina bifida och artrogrypos.

Förekomsten av klumpfot är i Norden 1-2 per 1000 födda. Tillståndet är 3 gånger vanligare hos pojkar än hos flickor. Omkring 50% har bilateral (dubbelsidig) klumpfot. Hereditet förekommer.

Orsaken till klumpfot är okänd, men en viss årstidsvariation har noterats med en ökad incidens hos barn som föds under vinter kvartalet.


Behandling med inadekvata redressioner och gipsningar.

Felställningen engagerar fram - mellan och bakfot. Den är tredimensionell med 4 ingående komponenter; equinus, varus, adductus och cavus.

Målet med behandling av klumpfot är att patienten ska få en smärtfri, plantigrad fot med god rörlighet, utan cellusbildningar, och vara utan behov av särskilda skor. Desutom tillkommer den rent estetiska förbättringen av fotens utseende.


PONSETI- metoden - goda resultat ända sedan slutet av 1900-talet.

År 1996 beskrev Ignatio Ponseti den metod han länge använt för att behandla klumpfot.

Denna metod innebär att man behandlar klumpfoten med upprepade redressioner och gipsningar efter en speciell teknik (en gång i veckan tills barnet är 8 till 12 veckor gammal), samt genomför akillestenotomi (kapar av hälsenan) vid behov.(vid 4 till 8 veckors ålder).

Efter avslutad behandling med redressioner och gipsningar behandlas barnet med olika typer av ortoser fram till 2-4 års ålder för att undvika recidiv.

Ponseti-metoden används sedan slutet av 1990-talet internationellt.

Metoden har i en långtidsstudie där man följde patienterna i 30 år, visat goda resultat i upp till 78% av fallen. Patienterna får dock trots behandling en kortare och bredare fot samt hypotrofisk vadmuskulatur.


I samband med första läkarbesöket berättar man om kommande behandling, klassificerar klumpfotfelställningens svårighetsgrad enligt Dimeglio och inleder korrigering av foten och seriegipsning. Majoriteten av alla barn som behandlas nuförtiden får en välfungerande fot som klarar av de yttre krav som ställs på dess fuktion i dagens samhälle.


Artikel hämtad ur Barnläkaren nr.4/09.

Elias snart 2 år

Oj vad tiden går! Nu var det länge sen jag skrev här. Mycket har hänt sen sist jag skrev. Dels kämpade vi med att söka vårdbidrag för Elias fötter. En långdragen process som i slutändan inte gav någonting. Vi skrev säkert 4-5 A4 sidor i ansökan. Kan vid något senare tillfälle kopiera in texten så ni får se hur mycket jobb det egentligen är med barn med klumpfötter. Saker som faller sig naturligt och man inte tänker på förrän man måste sätta sig ner och skriva ner allt. Hela dygnets timmar...

När Elias knappt precis hade blivit 3 månader gammal så blev jag gravid igen.
Tankarna var många. Skulle vi behålla barnet? Skulle även denna få klumpfot? Det var en stor omställning nog att få Elias med klumpfot. Graviditeten var inte planerad så tankarna snurrade runt, runt... men.. efter en vecka ungefär så hade "chocken" lagt sig och vi bestämde oss att behålla det. =) I dag, september 2009 är Elias lillebror Elliot 10 månader gammal. Han föddes utan klumpfot. Det första vi frågade på ultraljudet om dom kunde se om bäbisen hade klumpfot och vi fick 2 läkares utlåtande på att så var inte fallet, ingen klumpfot. =) Det hade iofs inte spelat oss någon roll. Vi hade älskat honom oavsett!

Elias fyller 2 år nästa månad.
Det var allhelgonahelgen 2008 Elias började gå.
1 år och 2 veckor gammal tog han sina första stapplande steg själv. =) Fyra dagar senare föddes hans bror. =)
Idag ser vi oxå att Elias fötter är mindre än Elliots. Elias sko storlek 22 och Elliot har redan storlek 21.
Elias är försiktigare och lite senare än andra barn när han ska gå upp i trappor. Det tar lite mer tid men då ramlar han iofs inte heller. Han tar det i sin egen lilla takt. Det går bättre och bättre för varje dag som går. Fötterna ser fina ut men är liiiite inåtböjda. Det verkar inte påverka honom på någon sätt. Springa, det kan han! =)