Vad är klumpfot?










Fakta: Klumpfot är en medfödd fotfelställning som omfattar hela foten. Det innebär bland annat att foten är inåtvriden, att hälen är uppdragen och att hälsenan är kort. Men själva ordet klumpfot är egentligen missvisande, eftersom det bara blir klumpfot i egentlig mening om det lämnas obehandlat – och numera behandlas det alltid i västvärlden.
I Norden brukar det vara mellan ett och två barn per tusen födda som har klumpfot. Pojkar drabbas ungefär dubbelt så ofta som flickor. Det latinska namnet är pes equino varus adductus. Omkring hälften av barnen har felställningen bara på den ena foten och hälften på båda.

För den medfödda varianten med felställda ben och förkortade senor är behandlingen ibland kirurgisk med senförflyttningar och förlängningar till normalt läge. Barnen måste under långa perioder vara gipsade, ha plastskena på foten/fötterna när det sover, och vid behov bära specialskor i vaket tillstånd. Behandlingen pågår under många år och barnet måste vara tålmodigt, föräldrarna extra uppmärksamma och noggranna på även små återfall i felaktig fothållning.
Det finns idag olika sätt att behandla klumpfot och den mest erkända heter Ponseti-metoden. Med denna behandling kan man oftast begränsa de kirurgiska ingreppen till endast ett enkelt hälsenesnitt i barnets första levnadsveckor.

Inga kommentarer: